Gyakorlatok a figyelem fejlesztésére

A figyelem irányítása nem csak a sport területén fontos képesség. Mindennapjaink minőségét is alapvetően meghatározza, képesek vagyunk-e a megfelelő dolgokra koncentrálni.

Azt hihetnénk, csak a kisgyerekek nem képesek végigülni egy 45 perces tanórát, pedig mi, felnőtt emberek is hajlamosak vagyunk elveszíteni a fonalat. A minőségi figyelem fenntartása erőfeszítést és önfegyelmet igényel, márpedig a ránk zúduló információrengeteg, hogy mást ne mondjunk, a felugró hirdetések, az értesítések, a telefon csipogása, mind eltereli a figyelmünket. Csak egy gyors teszt: mire idáig eljutottatok, hányszor néztetek rá a telefonotokra, vagy kattintottatok másik lapfülre?

Bővebben >>

Tudatos jelenlét alkalmazása a sportban - Mindfulness

A mindfulness a tudatos jelenlét gyakorlata. Figyelmünket kíváncsian és elfogadóan a jelen pillanatra irányítjuk, közben kikapcsoljuk az oly gyakran megszólaló kritikus belső hangunkat, nem rágódunk és nem aggodalmaskodunk, hanem minél több élményt befogadjuk a minket körülvevő világból.

Egy sportoló nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy akár edzés, akár verseny előtt áll, nem a végeredménnyel, nem a lehetséges pozitív vagy negatív kimenetellel foglalkozik, gondolatai nem a múltbeli élmények („ezt egyszer már elszúrtam”) és nem is a jövő eseményei („talán megnyerhetem”) körül kalandoznak, hanem egyszerűen csak arra figyel, ami most körülveszi, amire most reagálnia kell. Kíváncsian várja a gyakorlat kezdetét, megfigyeli a teste jelzéseit, és befogadja azokat az ingereket, amelyek épp most őt érik, és amelyek fontosak számára.

A mindfulness-t nevezhetjük egy technikának is, de talán közelebb járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy ez egy szemlélet, amelyet, ha kialakítunk magunkban, az életünk nagyon sok területén hasznos következményekkel jár, így természetesen a sportban is!

Bővebben >>

Miben segíthet egy sportpszichológus?

Ma már a legtöbb professzionális sportoló igénybe veszi a sportpszichológus segítségét. Kezd megszokottá válni, hogy a dobogós versenyzők nyilatkozataikban az edző, a masszőr, a sportorvos és család támogatását megköszönve kitérnek a pszichológus szerepére is.

Szerencsére hazánkban is egyre több sportszövetség alkalmaz sportpszichológust, még ha ezzel szemben a hagyományosabb szemléletű szakemberek néha kétségeiket fejezik is ki. A trend tehát egyértelmű: egyre többen hisznek abban, hogy a mentális felkészülés része az edzésrutinnak, a sportpszichológia pedig ebben specifikus eszközökkel képes támogatni a sportolókat.

Bővebben >>

Így valósítsd meg a céljaid!

15 +1 Tipp, amelyek segítségével elérheted céljaidat.

Egymondatos, gyorsan áttekinthető cselekvés lista. Ezt azok is imádni fogják, akik nem szeretnek olvasni!  ;)

Bővebben >>
Ez történt velünk
2020 előtt  
Szerencsekerék

     szerencsekerék

     Otthoni edzés

Partnereink & Támogatóink

sportellato.hu
MBSZ
MSSZ
MOATSZ
VMBSZ
MOB
NUPI
SOSZ
SPORT XXI
Veszprém.hu
VEOL
VEHIR
MÉZ rádió
VEB 2023
Kiroprakt?r
Massz?r
Patika
Serpa
Haribo
Nyírfa
Báva
Veszprém Város
Veszprémi 7 Nap