Figyelemhiányos a gyerek? Ezek a jelek utalnak rá!

Hogyan ismerjük fel az ADHD tüneteit? Értetlenül néz a gyermekére, mert már megint furcsán viselkedik és kielégíthetetlen mozgásigényével? Felmerült már önben a hiperaktivitás gyanúja?

Egy amerikai pszichiáter az ősi társadalmak világából vett hasonlattal jellemezte ezt az állapotot: "az ADHD-sok olyanok a ma iskolájában, mint a vadászok lehettek a földművesek társadalmában" - utalva a rájuk jellemző gyors döntésekre, a figyelem irányának gyors változására, a kezdeményezőkészségre, a fáradhatatlan, kitartó tevékenységre.

Bővebben >>

ADHD-s a gyermekem?

Justin Gatlin, a 2004-es olimpiai játékok 100 méteres síkfutásának bajnoka, Cammi Granato, olimpiai arany és ezüstérmes jégkorongozó, Michael Phelps, huszonháromszoros olimpiai bajnok úszó, minden idők legsikeresebb olimpikonja. Vajon mi a közös ebben a három sportolóban az olimpiai bajnoki címükön kívül? 

Mindhármukat figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral, azaz ADHD-val diagnosztizálták, mégis kiemelkedő sikereket tudtak elérni a sportban. Hogyan lehetséges ez? Mi alapján válasszunk sportágat az ADHD-s gyermekek számára? Cikkünkből kiderül. 

Bővebben >>

Birkózók teljesítményét javítja a gyógytorna

A válogatott birkózók teljesítményét javítja a gyógytornász-fizioterapeuta bevonása az edzésbe.

Bacskai Katalin és Vadas Judit gyógytornász-fizioterapeuták, valamint dr. Molnár Szabolcs ortopéd orvos a Magyar Gerincgyógyászati Társaság 2014. évi konferenciáján arról számolt be, hogy a válogatott birkózók edzőprogramjába bevonták a gyógytornász-fizioterapeutát és ennek milyen hatása volt a birkózókra.

Bővebben >>

Bőrbetegségek felismerése, kezelése

Mindenki, aki közösségi életet él, ki van téve annak a kockázatnak, hogy elkaphat valamilyen bőrbetegséget. Gondoljunk csak a közös használatú törölközőkre, a közösségi zuhanyzókra, fürdőkre, a közlekedési eszközök kapaszkodóira, vagy egy egyszerű kézfogásra.

Magyarországon évente 1,3 millió orvos-beteg találkozás történik bőrgyógyászati betegségekkel kapcsolatban, és szerencsére elmondható, hogy nem a sportolók a legveszélyeztetettebbek e téren. Ettől függetlenül fel kell készülnünk arra, hogy egyszer-egyszer előfordulhat gyermekünknél bőrbetegség. E cikkünk segíteni próbál a beazonosítással és a teendőkkel kapcsolatban, ezért javaslom átolvasását minden érintett számára.

Bővebben >>

Bukfenc és diszlexia

A csúszó-mászó, később futkározó és labdázó kisgyerek ezekkel a mozgásokkal nem csupán a testét ügyesíti, hanem az agyát is csiszolja. Az élet első éveiben elsajátított fizikai készségek, kihatnak a későbbi szellemi teljesítményre.

A tudósok még jó tíz évvel ezelőtt is egészen másként képzelték el az agy kifejlődését az egyes embereknél. A genetikai örökség meghatározó mivoltából kiindulva feltételezték, hogy mindenki előre beprogramozott agytekervényekkel születik.

Bővebben >>
Ez történt velünk
2020 előtt  
Szerencsekerék

     szerencsekerék

     Otthoni edzés

Partnereink & Támogatóink

sportellato.hu
MBSZ
MSSZ
MOATSZ
VMBSZ
MOB
NUPI
SOSZ
SPORT XXI
Veszprém.hu
VEOL
VEHIR
MÉZ rádió
VEB 2023
Kiroprakt?r
Massz?r
Patika
Serpa
Haribo
Nyírfa
Báva
Veszprém Város
Veszprémi 7 Nap