A birkózásról feketén-fehéren

Sok gyermeknél tapasztaljuk, hogy az iskolai előmenetel során nem tudnak sikerélményekhez jutni, tanulási nehézségek, koncentráció hiány, vagy alul motiváltság miatt. A sport eszközével kitörési pontot, sőt, akár kiemelkedési lehetőséget nyújthatunk számukra. Nem elhanyagolandó az sem, hogy egy-egy tehetséges sportoló által elért eredmény motiváló lehet, és példaképként jelenhet meg a gyermekek számára.

A birkózás olyan sport, amelynek játékos, szórakoztató formáját a legkisebbek is nyugodtan végezhetik. Levezethetik hihetetlen mozgási energiájukat, közben egyre önállóbbá, magabiztosabbá, fegyelmezettebbé, céltudatosabbá, kitartóbbá válnak.

Kapcsolatteremtési és koncentrációs képességük javul, egészségesek és edzettek lesznek. A baráti közösséghez való tartozás nagyszerű élménye a mindenkori emberi környezethez való alkalmazkodás képességét javítja, ez otthon nem csak a testvérekkel való jobb viszonyban, de a szülők iránti fokozott tiszteletben is megnyilvánul.

A birkózás nem nevel agresszivitásra, hanem éppen a belső szorongásból vagy gátlásosságból eredő feszültségeket oldja, a gyermek akaratlanul is megismeri saját tűrőképességének határait, viselkedését önként ehhez igazítja, kiegyensúlyozott  és okosan nyílt lesz, azaz meri vállalni véleményét tetteit, de megtanulja akaratát összevetni másokéval és önmagát ebben a viszonyban a konfliktusok vállalásával és oldásával céltudatosan elhelyezni.

A birkózás nem durva sport annak ellenére, hogy küzdő sport! Tilos benne bármilyen fájdalmat kiváltó tevékenységet végezni (rúgás, csípés, harapás, fejelés, ütés, fojtás, törés… stb). Szigorú és kötött szabályrendszere megköveteli a korrekt, sportszerű viselkedést és az önuralom magas szintű elsajátítását és alkalmazását.

A birkózósport nem felesleges időtöltés, hanem olyan elfoglaltság, mely a nemes szórakozás mellett éppen önmagunk és jövőbeni egészséges életmódunk, kapcsolataink érdekében segít a káros szokások (tétlenség, túlzott kényelemszeretet, lustaság, igénytelenség, rendetlenség), a káros szenvedélyek (mértéktelen, tartalmatlan szórakozás, falánkság, stb.) leküzdésében. Ez nemcsak külsőleg teszi esztétikussá, erőt sugárzóvá (izmossá, erőssé, hajlékonnyá) a gyermeket, hanem lelkileg is megerősíti.

A bátortalanból magabiztosan bátor gyerek lesz, gondolkodása racionálisabbá válik, könnyebben és gyorsabban tanul, testileg kiadja energiáit, de szellemileg felfrissül.

Nem cél, hogy a gyermekekből élsportolót gyártsunk, de a tehetség és kedv kibontakozási lehetőségét hosszú évekre kívánjuk biztosítani.

A birkózás személyiségformáló és képességfejlesztő hatásairól a fentiekben beszámoltunk. Most nézzük meg azt, hogy dr. Barna Tibor, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője, a hazai sportok és sportolás egyik legnagyobb szakértőjeként miként vélekedik minderről! Íme a videó!

Bízom benne, hogy Ön és gyermeke is elégedett lesz szakosztályunk működésével! Partneri viszonyra törekszünk a szülőkkel is, ezért már most kérjük, hogy jelezze észrevételeit számunkra, tegyen javaslatokat és bátran forduljon hozzánk ha gyermekével problémája adódik, legyen az iskolai, vagy akár magánéleti!

Ismerkedjen sportágunkkal:

Ez történt velünk
2020 előtt  
Szerencsekerék

     szerencsekerék

     Otthoni edzés

Partnereink & Támogatóink

sportellato.hu
MBSZ
MSSZ
MOATSZ
VMBSZ
MOB
NUPI
SOSZ
SPORT XXI
Veszprém.hu
VEOL
VEHIR
MÉZ rádió
VEB 2023
Kiroprakt?r
Massz?r
Patika
Serpa
Haribo
Nyírfa
Báva
Veszprém Város
Veszprémi 7 Nap